FAQ voor Vrijwilligers Stichting Erve Eme

Stichting Erve Eme beheert en exploiteert het middeleeuws erf op de Kaardebol in Zutphen. Wij doen dit met een heleboel enthousiaste vrijwilligers die met veel plezier veel klussen uitvoeren. Regelmatig krijgen wij er nieuwe vrijwilligers bij, speciaal voor jullie wat meer informatie op een rij.

 • Ik vind het vooral leuk om te bouwen, de tuin te doen of achter de schermen mee te helpen, maar niet om in middeleeuwse kleding rond te lopen. Mag dat?
  Ja hoor, niet iedereen wil in Middeleeuwse kleding rondlopen en gelukkig hebben we genoeg te doen waarbij ‘gepaste kleding’ bestaat uit werkkleding en stevige schoenen 😉
 • Het lijkt mij juist heel leuk om in middeleeuwse kleding rond te lopen, maar bouwen, de tuin doen of achter de schermen meehelpen trekt me niet zo. Mag dat?
  Ja, maar wellicht is het dan wel leuk als je ook iets te doen hebt op het erf. De meeste mensen hadden in die tijd wel een ambacht of vaardigheid. Denk aan: weven, brood bakken, eten klaar maken, handwerken. Maar natuurlijk hebben we ook mensen nodig die bezoekers op een leuke en gastvriendelijke manier te woord kunnen staan.
 • Zijn er kosten aan verbonden om vrijwilliger te zijn?
  In principe niet, behalve je eigen tijd, energie en inzet. Reiskosten en kosten voor bijvoorbeeld middeleeuwse kledij zijn voor jezelf. Mocht dit een probleem zijn, overleg dit altijd met het stichtingsbestuur. Er valt wellicht wat te regelen.
 • Word ik betaald als vrijwilliger?
  Nee, op dit moment is dat nog niet mogelijk. Wel zullen er regelmatig versnaperingen zijn na een werkdag en we organiseren regelmatig een gezellig vrijwilligersfeestje. Het gaat er vooral ook om dat het gezellig is en dat je plezier hebt in wat je doet!
 • Ik wil graag vrijwilliger worden, maar ik heb het idee dat ik helemaal niks kan.. Kan ik toch nog wat betekenen voor het erf?
  Bedenk dat ieder mens wel bepaalde kwaliteiten heeft. Dat zijn vaak de dingen die voor jou zo vanzelfsprekend zijn.  En daarnaast, bij grotere evenementen zijn altijd meer mensen nodig.
 • Ik heb geen middeleeuwse kleding, maar wil wel graag meedoen! Wat nu?
  Dat hangt er van af. Als je het leuk vindt om zelf kleding te maken dan ondersteunen wij je daar bij. Je hoeft niet in één keer een complete outfit te hebben. Daarnaast gaan wij er voor zorgen dat er een aantal kostuums zijn die meerdere mensen aan kunnen.
 • Wat kan ik als vrijwilliger allemaal doen en leren op het erf?
  In het kort; hoe men in de vroege Middeleeuwen leefde. En dat is heel breed. We hebben diverse vrijwilligers die mooie ambachten al goed onder de knie hebben, zoals smeden, bronsgieten en kaartweven.

Over Erve Eme

 • De ‘vroege middeleeuwen’. Ik heb op school daar eigenlijk niks over geleerd? Zijn er websites of boeken die ik kan lezen over deze tijd?
  Op de website staat al wat basale informatie (http://erve-eme.com/vroege-middeleeuwen ). Verder kun je boeken lezen over deze periode. De laatste jaren zijn er een aantal goede boeken uitgekomen:

+ Willemsen, A., Gouden Middeleeuwen. Nederland in de Merovingische Wereld, 400-700 na Chr. Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, Zutphen 2014

Verder kunnen we je de boeken van Luit van der Tuuk aanraden; goed leesbaar en als eerste informatie om “erin” te komen. Daarnaast kun je via Facebook bij diverse groepen aansluiten die informatie uitwisselen over de Merovingen en Franken.

 • Waar is ‘Erve Eme’ eigenlijk op gebaseerd en waarom heet het ‘Erve Eme’? Erve Eme is vernoemd naar het buurtschap Eme wat vroeger in de buurt van het erf lag, aan de rand van de stad Zutphen. De Laan naar Eme is nog een verwijzing naar dit buurtschap. De gebouwen die op Erve Eme staan zijn reconstructies van huizen. De sporen van deze huizen zijn gevonden door archeologen. Aan de hand van deze sporen zijn de huizen zo goed mogelijk nagemaakt.