Deelnemers Paasmarkt

De handelaren die tijdens de Paasmarkt te bewonderen zijn

Op deze pagina stellen we graag een aantal deelnemers voor die tijdens de Paasmarkt Erve Eme komen bezoeken. De komende weken tot Pasen zullen er steeds een paar bij komen.

De Frisii

Levende geschiedenis groep ‘de Frisii’ houden zich bezig met de inheemse bevolking boven de rivieren. De tijd van de late ijzertijd tot het jaar waarin de Friezen definitief verslagen worden door de Franken bij de slag bij de Boorne, ruwweg van het jaar 0 tot 732.
Een lange tijdsperiode waarin er veel overeenkomsten zijn, maar ook veel verschillen. “We laten het verhaal van de eenvoudige boeren op hun terpen die de romeinen versloegen zien tot aan de heersers over de Noordzee van het Magna Frisia. Onze focus ligt met name op het dagelijkse leven door het tonen van ambachten als textiel, koken in aardewerken potten, bier brouwen, houtbewerken, smeden en leerbewerken.”

Wilfred en Janneke

 “Als archeoloog en restauratietimmerman zijn wij zeer geïnteresseerd in hoe mensen dingen vroeger deden. En nog leuker vinden we het om dat aan bezoekers te kunnen laten zien en om dan te horen te krijgen: “goh, dat wist ik helemaal niet!”
Tijdens de paasmarkt op Erve Eme gaan we met leer, hout en wol aan de slag en zullen we tussendoor ons potje koken. Wij geven regelmatig demonstraties en lessen over allerlei ambachten van prehistorie tot nu. Zoals het maken van ijzer uit ijzererts en smeden op vroeg-middeleeuwse manier (zie foto, met links Thijs van de Manakker). Maar ook houtbewerken, leerbewerken, spinnen, weven en koken doen we graag. Net als lezingen geven over oude bouwtechnieken en archeologie.”

Milites Francorum

Milites Francorum is een groep Karolingische burgers en soldaten uit de tijd van Karel de Grote, Lodewijk de Vrome en Lotharius (768 – 855).
Rond deze tijd begonnen de Vikingen West-Europa te bedreigen. En ter bescherming van de grenzen en kuststreken tegen deze Viking aanvallen was er een leger van beroepssoldaten in onze streken nodig. De uitrusting van deze soldaten bestond uit een zwaard, sax (een groot mes) en een groot rond schild. Maar ook een vleugellans, spangenhelm, maliënkolder, slinger en eventueel een handboog behoorde tot hun uitrusting. Wat deze wapens zijn en hoe ze eruit zien kun je tijdens het Paasevenement met eigen ogen bekijken.

Sweordweras Ealdseaxe

“Wij zijn Sweordweras Ealdseaxe en houden ons bezig met het opsporen van de informatie over leefgewoonten van de oude Saksen. Ons ambachtelijk handwerk, vechtscenes en dagelijks leven geven bezoekers inzicht in de Saksische cultuur.”
De Saksen leefden in de vroege middeleeuwen in gemeenschappen die sibben heette. Het waren boeren,  jagers, vissers, maar ook rovers op de Noordzee en haar kusten. Na de Romeinse overheersing zijn er Saksen gemigreerd naar Engeland. Een deel bleef in Nederland en Frankrijk. Deze Saksen werden Ealdseaxe (Oudsaksen) genoemd en waren het volk dat het langst bleef vasthouden aan de heidense tradities in West-Europa. In de loop van de 8e eeuw probeerde de Franken de Saksen onder dwang te kerstenen. Deze tijd staat bekend als de Saksenoorlogen.

Rannveigh Ormsdottir

“Ik woon in de grote handelsstad Haithabu nabij de grens met de Germanen. Mijn man was een machtig krijger en handelaar en ik bestierde een groot huishouden. Mijn zonen zijn inmiddels volwassen en uitgevaren en ik heb mijn man in jaren niet gezien. De goden weten waar hij uithangt. Nu voorzie ik in mijn onderhoud door wol te spinnen en te verven. Ik deel mijn kennis en vaardigheden graag met de jongere generatie en hoop je binnenkort te ontmoeten.”

Evert en Iris

“Samen met onze kinderen zijn we een Viking familie. We reizen het hele jaar rond naar verschillende markten in Europa om onze plantaardig geverfde wol en klein zilverwerk te verkopen. Thuis en tijdens markten verven we regelmatig om onze regenboog aan kleuren weer compleet te maken. Op Erve Eme willen we met Pasen vooral blauw gaan verven. Dit is echt een magisch proces met vaak verrassend resultaat! Kom één van deze dagen bij ons langs voor een praatje. We vertellen je graag over hoe het verven in z’n werk gaat en welke kleuren ze in die tijd hadden (en welke écht niet). Daarnaast hadden kleuren in de vroege middeleeuwen een bepaalde betekenis. Daar vertellen we graag meer over.”

Gustaf Gerardson

Tijdens het Paas evenement laat hij het dagelijkse leven van een Viking zien.
“Omdat je als Viking veel reisde moest je vooral van veel markten thuis zijn. En natuurlijk heel handig zijn want in die tijd had je alleen een scheepskist bij je. Hier zat je op tijdens het roeien en bewaarde je de meest waardevolle artikelen en gereedschappen in.
Mijn kist bevat vooral keukengerei en gereedschappen voor houtbewerking.
Je zal zien dat hiermee mijn volledige kampement gemaakt kan worden met als aanvulling de dieren, planten en bomen ter plekke. Als hout ambachtsman voorzie ik andere Vikingen van bogen en meubilair. Maar ook het maken van complete Hnefataflspelen schuw ik niet.
Kom één van deze dagen bij me langs. Dan kun je met eigen ogen zien, voelen en spelen! Wellicht schuilt er wel een Viking in jou!”